MEDIALINGVISTIK VOSITALARNING MANIPULYATIV MEZONLARI - Rajabaliyeva, Nodiraxon (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2024)
Maqolada zamonaviy ommaviy axborot vositalari, jumladan, o‘zbek gazetalarida uchrab turadigan lingvistik usullardan foydalanish natijasida lingvistik dunyoqarash va qadriyatlar tizimiga ta’sir etish yo‘llar tadqiq etiladi. Ommaviy axborot vositalarida ongni lingvistik manipulyatsiya qilish vositalarini belgilashda qo‘llaniladigan mezonlar ko‘rsatiladi. Bunda ongni manipulyatsiya qilish orqali faktlarni buzishga asoslangan. Medialigvistika vositalarning manipulativ mezonlarining tadqiqoti, yozuvlar, videolar va boshqa medialar orqali jamiyatga ta’sir ko‘rsatish va fikr-mulohazalarni shakllantirishda katta muhim ahamiyatga ega. Bu tadqiqotlar, media materiallarining qanday turlarda va qanday muhitda jamiyatga o‘tkazilishi mumkinligini, shuningdek, ularda qanday turlar va intensiv ko‘rsatilmalarning mavjudligini o‘rganishga yordam beradi. Shuningdek, ular, media ma’lumotlarining qanday turlar va intensiv ko‘rsatilmalarning mavjudligini aniqlash va ularga qarshi chiqish usullarini rivojlantirishda ham yordam beradi.