OʻZBEK VA INGLIZ TILLARIDA TOʻY BILAN BOGʻLIQ LEKSIK BIRLIKLARNING LINGVOKULTUROLOGIK TADQIQI: OʻZBEK VA INGLIZ TILLARIDA TOʻY BILAN BOGʻLIQ LEKSIK VOSITALARNING CHOGʻISHTIRMA TADQIQI - Uzakova Lola Anvarovna (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2023)
Ushbu maqolada tilshunoslikda oʻzbek va ingliz tillarida toʻy bilan bogʻliq leksik vositalarning chogʻishtirma tadqiqi oʻrganilishi umumiy tasnifi berilgan. Oʻzbek va ingliz toʻy soʻzi lingvokulturologik tahlil va muhokama qilingan. Shuningdek, toʻy bilan bogʻliq leksik vositalarning ishlatilishlarining oʻxshash va qarama qarshiliklari koʻrib chiqilgan. Tо’y bilаn bоgʻliq mаrоsimlаrning nоmlаri, tо’y mаrоsimi nоmlаrining pаydо bо’lishi, tо’y etnоgrаfiyаsi, tо’y bilаn bоq’liq urf-оdаt udumlаrini оnоmоsiоlоgik tаdqiqi, tо’y leksemаsini mа’nо vа etimоlоgiyаsi hаqidа tаriхiy yоzmа mаnbаlаrdа аnсhаginа qiziqаrli fikrlаr mаvjud. Muallif oʻzbek nikoh toʻyining barcha jarayonlariga: sovchilik, fotiha, bevosita nikoh toʻyi urf-odatlariga va toʻydan keyin oʻtkaziladigan udumlarga alohida e’tibor qaratadi. Etnografiyaning nazariy muammolari sirasiga kiruvchi ma’naviy madaniyatning muhim qismi boʻlgan oila-nikoh masalalariga bagʻishlangan tadqiqot qarashlari keltirlgan. Maqola, lingvokulturologiya fenomeniga qiziqish ortib borayotgani, til, madaniyat, antropologiya, etnolingvistika va koʻp tilli shaxsni rivojlantirish asoslari, madaniyatlararo muloqot sharoitida nutq xatti-harakatlarining sotsial-madaniy normalari kabi muammolarni muqarrar ravishda dolzarb qiladi. Shuningdek, har qanday xalqning toʻy bilan bogʻliq til madaniyati, urf-odatlari, marosimlari nuqtayi nazaridangina tushunishga yordam beradi.