O‘ZBEKISTONDA PISA TESTI NATIJALARI VA BOSHLANG‘ICH TA’LIM O‘QUVCHILARINI BU TESTGA TAYYORLASH ISTIQBOLLARI - Jumanova Shaxnozaxon Ikromjonovna,; Abdullayev Axrorjon Axadjon o‘g‘li,; Odilova Maxliyoxon Doniyorjon qizi, (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2023)
Ushbu maqolada O‘zbekistondagi PISA testi natijalari chuqur tahlil qilinadi va boshlang‘ich ta’lim o‘quvchilarining ushbu xalqaro baholashga tayyorgarligini oshirish bo‘yicha istiqbolli strategiyalar bayon etilgan. O‘zbekistonning so‘nggi PISA testlaridagi ko‘rsatkichlarini o‘rganilar ekan, maqolada kuchli tomonlar va e’tibor talab qilinadigan sohalar aniqlangan. Natijalarga ta’sir etuvchi omillar, jumladan, o‘qitish metodologiyasi, o‘quv dasturlarini muvofiqlashtirish va ijtimoiy-iqtisodiy masalalar o‘rganiladi. O‘zbekistonning boshlang‘ich ta’lim tizimini har tomonlama ko‘rib chiqish o‘quv dasturini PISA tizimiga moslashtirish va tanqidiy fikrlash ko‘nikmalarini integratsiyalash bo‘yicha munozaralar uchun zamin yaratadi. Maqolada uzluksiz o‘qituvchilar malakasini oshirish, ta’limga texnologiya integratsiyasi va qulay ta’lim muhitini yaratishda jamoatchilik ishtirokining ahamiyati ta’kidlangan. Muvaffaqiyatli taʼlim modellari haqida tushunchaga ega boʻlish uchun xalqaro hamkorlikni qoʻllab-quvvatlaydi va ota-onalarni oʻquvchilarni PISA testiga tayyorlashga faol jalb qilish yoʻllarini taklif qiladi. Ta’lim infratuzilmasiga investitsiyalarning ahamiyati barqaror takomillashtirishning asosiy omili sifatida ta’kidlangan. Boshlang‘ich ta’lim o‘quvchilarini tayyorlash istiqbollari ana shu ko‘p qirrali strategiyalar bilan chambarchas bog‘liq.