MALAYZIYADA ISLOMIY MOLIYA, TOʻGʻRIDAN-TOʻGʻRI XORIJIY INVESTITSIYALAR VA IQTISODIY RIVOJLANISH OʻRTASIDAGI MUNOSABATLARNING EKONOMETRIK TAHLILI ASOSIDA OʻZBEKISTON UCHUN TAVSIYALAR - Akhmadjonov Oybek Xusanovich; Abdullayev Axrorjon Axadjon oʻgʻli (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2023)
Ushbu tadqiqot Malayziyada islom moliyasi, toʻgʻridan-toʻgʻri xorijiy investitsiyalar (TTXI) va iqtisodiy rivojlanish oʻrtasidagi dinamik va uzoq muddatli munosabatlarni oʻrganishga qaratilgan. Biz 2011-yildan 2021-yilgacha boʻlgan davrda mamlakatlarning iqtisodiy rivojlanishi koʻrsatkichi sifatida aholi jon 74 boshiga yalpi ichki mahsulot, toʻgʻridan-toʻgʻri xorijiy investitsiyalar oqimi hamda jami islomiy moliyalashtirish aktivlari boʻyicha yillik vaqt-seriya ma’lumotlarini oʻrganib chiqdik. Bizning tadqiqotimizda vaqt qatorlar modeli, xususan, OLS modelidan foydalanilgan. Bu tadqiqot orqali islomiy moliyaning iqtisodiy rivojlanishga bogʻliqligi ekonometrik tahlillar orqali ochib berilgan va Oʻzbekiston uchun ham kerakli tavsiyalar berilgan.