PAXTA-TO’QIMACHILIK KLASTERLARINI TASHKIL ETISH ASOSLARI - Urishev Baxtiyor Abdusamatovich; Hojiyev Ixtiyor Bahodirjon o‘g‘li (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2023)
Ushbu maqola O‘zbekistonda yetishtirilgan paxta xomashyosining qo'shilgan qiymatini oshirish maqsadida paxta-to'qimachilik klasterlarini tashkil etish zarurligini asoslab berdi. To'qimachilik va tikuvchilik ishlab chiqarishni rivojlantirishda klasterlarni qo'llashning xorijiy va mahalliy tajribasi ko'rib chiqildi, shuningdek klasterlarni yaratishga ta'sir etuvchi mavjud muammolar va omillar o'rganildi; O‘zbekistonning yengil sanoatida paxta-to'qimachilik klasterlarini shakllantirishning mumkin bo'lgan modeli taklif etiladi. Tadqiqot ob'ekti O‘zbekiston Respublikasida paxta-to'qimachilik klasterlarini yaratish bo'yicha davlatning iqtisodiy siyosatini olib borish bilan bog'liq ijtimoiy munosabatlar edi. Tadqiqot mavzusi-Klaster ishlab chiqarishni shakllantirishning xorijiy va mahalliy tajribasi va uni O‘zbekistonda qo'llash amaliyoti istiqbollari. Tadqiqot usullari ijtimoiy-iqtisodiy hodisalarni bilishning qiyosiy, dialektik usulini, mantiqiy usulini ifodalaydi.