INTEGRO-DIFFERENSIAL TENGLAMA UCHUN CHEGARAVIY MASALA - Yo‘ldashev Axrorjon,; Toshtemirov Bahodirjon, (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2023)
Integral differensial tenglama uchun chegaraviy masala differensial tenglamani ham, chegara shartlarini ham qanoatlantiradigan yechim topishni talab qiladi. Shartlar bir nuqtada berilgan boshlang'ich qiymat masalalaridan farqli o'laroq, chegaraviy masalalar bir nechta nuqtalarda o'rnatilgan shartlarga ega. Bunday muammolarni hal qilish ko'pincha o'zgaruvchilarni ajratish, Laplas transformatsiyasi yoki raqamli usullar kabi usullarni o'z ichiga oladi. Ushbu turdagi muammolar odatda fizika, muhandislik va boshqa fanlarda uchraydi, bu erda ma'lum cheklovlar ostida funktsiya yoki tizimning harakatini aniqlash kerak. Chegaraviy qiymat muammolari issiqlik uzatish, suyuqlik oqimi, elektr zanjirlari va struktura mexanikasi kabi ko'plab ilovalar uchun juda muhimdir.