INTERNET-DISKURS RIVOJLANISHINING ZAMONAVIY TENDENSIYALARI VA ULARNING LINGVISTIK TAHLILI - Oripova, Kamolaxon (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Mazkur ishda zamonaviy internet-diskursning lingvistik xususiyatlari va rivojlanish tendensiyalari tahlil qilinadi. Tadqiqotda internet-kommunikatsiyaning interaktivligi, emotsionalligi, janrlar evolyutsiyasi hamda foydalanuvchilarning kontent yaratishdagi faolligi kabi asosiy yo‘nalishlar yoritiladi. Shuningdek, internet-diskursning konseptual makoni va lingvosemiotik modeli asoslari ko‘rib chiqiladi. Ish natijalari internet lingvistikasi doirasida diskursni tizimli o‘rganishga xizmat qiladi. Maqolada internet-diskursning lingvosemiotik tabiati, uning verbal va noverbal vositalar uyg‘unligida namoyon bo‘lishi hamda virtual makondagi kommunikativ strategiyalar tahlil qilinadi. Ayniqsa, ijtimoiy tarmoqlar, bloglar, messenjerlar va multimedia platformalarida yuzaga kelayotgan yangi janrlar – vlog, stream, stories, post, chat va boshqa formatlarning til tizimiga ta’siri alohida ko‘rib chiqiladi. Internet-diskursning konseptual makoni tarkibida “kiberjamiyat”, “virtual reallik”, “ijtimoiy tarmoq”, “xeshteg”, “bloger”, “strimer”, “tiktoker” kabi zamonaviy konseptlarning shakllanish mexanizmlari tavsiflanadi. Tadqiqot davomida internet-diskursning kommunikativ va sotsiomadaniy tabiatiga xos bo‘lgan omillar aniqlanib, internet lingvistikasining interdisiplinar xususiyati asoslab beriladi. Muallif internet-kommunikatsiyaning til rivojiga ko‘rsatayotgan ta’siri, yangi kommunikativ me’yorlarning shakllanishi hamda virtual muloqotning zamonaviy jamiyatdagi o‘rni haqida ilmiy xulosalar beradi. Tadqiqot natijalari internet lingvistikasi, diskurs tahlili, lingvokulturologiya va zamonaviy kommunikatsiya nazariyasi doirasidagi ilmiy izlanishlarni yanada rivojlantirishga xizmat qiladi.