ZAMONAVIY TA’LIM JARAYONIDA MUSTAQIL TA’LIMNING AHAMIYATI - Raxmatova , Nargiza (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Mazkur maqolada zamonaviy ta’lim jarayonida mustaqil ta’limning o‘rni, ahamiyati va pedagogik imkoniyatlari yoritilgan. Bugungi globallashuv davrida ta’lim tizimida innovatsion yondashuvlarni qo‘llash muhim ahamiyat kasb etmoqda. Shu nuqtai nazardan, talabalarning mustaqil bilim olish ko‘nikmalarini shakllantirish dolzarb masalalardan biri hisoblanadi. Maqolada mustaqil ta’limning mazmun-mohiyati hamda uning shaxs rivojiga ta’siri tahlil qilingan. Mustaqil ta’lim orqali talabalarda ijodiy fikrlash, erkin qaror qabul qilish va muammolarni hal etish kompetensiyalari rivojlanishi asoslab berilgan. Shuningdek, axborot-kommunikatsiya texnologiyalaridan foydalanishning samarali jihatlari ko‘rsatib o‘tilgan. Masofaviy ta’lim platformalari va elektron resurslarning mustaqil o‘qish jarayonidagi o‘rni ochib berilgan. Maqolada o‘qituvchining yo‘naltiruvchi va motivatsion faoliyati ham muhim omil sifatida baholangan. Mustaqil ta’limning samaradorligi talabaning mas’uliyati va faolligiga bog‘liqligi ta’kidlangan. Ta’lim jarayonida innovatsion metodlardan foydalanish o‘quvchilarning bilim sifatini oshirishga xizmat qilishi qayd etilgan. Maqolada kredit-modul tizimida mustaqil ta’limning alohida o‘rni mavjudligi haqida fikr yuritilgan. Shuningdek, talabalarning o‘z ustida ishlash madaniyatini shakllantirishning pedagogik asoslari bayon etilgan. Muallif tomonidan mustaqil ta’limni tashkil etish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ham ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari zamonaviy ta’lim tizimida mustaqil ta’limning samaradorligini oshirishga xizmat qiladi. Mazkur maqola pedagoglar, talabalar hamda ilmiy izlanuvchilar uchun foydali manba bo‘lib xizmat qiladi.