BO‘LAJAK MUTAXASISLARNING MANTIQIY FIKRLASH QOBILIYATINI RIVOJLANTIRISH DOLZARB PEDAGOGIK MUAMMO SIFATIDA - Hamroyeva , Sevara (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Mazkur maqolada bo‘lajak mutaxassislarning mantiqiy fikrlash qobiliyatini rivojlantirish masalasi dolzarb pedagogik muammo sifatida ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqot davomida pedagogika, psixologiya hamda ta’lim texnologiyalariga oid mahalliy va xorijiy ilmiy adabiyotlar o‘rganilib, mantiqiy fikrlashning shaxs kamoloti va kasbiy kompetensiyalarni shakllantirishdagi o‘rni yoritilgan. Adabiyotlar tahlili asosida olimlarning mantiqiy tafakkur, tanqidiy fikrlash, mustaqil qaror qabul qilish va muammoli ta’limga oid qarashlari umumlashtirilgan. Shuningdek, zamonaviy pedagogik texnologiyalar, interfaol metodlar hamda muammoli ta’lim yondashuvlarining talabalar mantiqiy fikrlashini rivojlantirishdagi samaradorligi ilmiy manbalar asosida asoslab berilgan. Maqolada ta’lim jarayonida uchrayotgan mavjud muammolar va ularni bartaraf etish yo‘llari ham tahlil qilinib, bo‘lajak mutaxassislarning intellektual salohiyatini oshirishga qaratilgan pedagogik tavsiyalar ishlab chiqilgan. Maqolada bo‘lajak mutaxassislarning mantiqiy fikrlash qobiliyatini rivojlantirishning nazariy-metodologik asoslari yoritilib, mazkur jarayonning shaxsning intellektual salohiyati, kasbiy kompetensiyasi va mustaqil qaror qabul qilish faoliyatidagi ahamiyati ochib berilgan. Tadqiqotda mantiqiy fikrlashning psixologik-pedagogik mohiyati, uning tarkibiy komponentlari hamda zamonaviy ta’lim muhitida shakllanish omillari ilmiy manbalar asosida tahlil qilingan. Shuningdek, bo‘lajak mutaxassislarda tanqidiy va analitik tafakkurni rivojlantirishda muammoli ta’lim, kompetensiyaviy yondashuv, interfaol metodlar va refleksiv faoliyatning pedagogik imkoniyatlari asoslab berilgan. Tadqiqot natijasida mantiqiy fikrlashni rivojlantirishga xizmat qiluvchi didaktik shart-sharoitlar hamda pedagogik mexanizmlar tizimlashtirilgan va amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.