BO‘LAJAK BOSHLANG‘ICH SINF O‘QITUVCHILARINING PEDAGOGIK MAHORATINI RIVOJLANTIRISHDA ETNOPEDAGOGIK YONDASHUV - Sadriddinova, Zulfiya (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Mazkur tadqiqotda bo‘lajak boshlang‘ich sinf o‘qituvchilarining pedagogik mahoratini rivojlantirishda etnopedagogik yondashuvning samaradorligi o‘rganildi. Tadqiqot kvazieksperimental dizayn asosida amalga oshirilib, nazariy va empirik metodlar uyg‘unligida tahlil qilindi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, milliy qadriyatlar va xalq pedagogikasini ta’limga integratsiya qilish o‘qituvchilarning kasbiy kompetensiyalari hamda tarbiyaviy faoliyatini sezilarli rivojlantiradi. Etnopedagogik yondashuv talabalarda milliy o‘zlikni anglash bilan birga, ularning pedagogik takt va auditoriya bilan ishlash mahoratini oshirishga xizmat qiladi. Ushbu yondashuv zamonaviy texnologiyalar bilan uyg‘unlashganda ta’lim samaradorligi yanada oshishi ilmiy aniqlangan. Tadqiqotda xalq og‘zaki ijodi va milliy an’analarning dars jarayonidagi didaktik imkoniyatlari atroflicha baholandi. Xulosa qilib aytganda, boshlang‘ich ta’limda milliy va innovatsion yondashuvlar sintezi o‘qituvchi mahoratini sifat jihatidan yangilaydi. Ishlab chiqilgan tavsiyalar bo‘lajak mutaxassislarni tayyorlashning metodik bazasini boyitishga yo‘naltirilgan bo‘lib, oliy ta’lim dars modullarini takomillashtirishda amaliy ahamiyat kasb etadi. Mazkur yondashuv ta’limda ham milliy, ham umuminsoniy qadriyatlar ustuvorligini kafolatlaydi.