RAQAMLI TA’LIM PLATFORMALARIDA ADAPTIV O‘QUV TRAYEKTORIYALARINI SHAKLLANTIRISH MODELI - Kayumov, Oybek (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Mazkur maqolada raqamli ta’lim platformalarida adaptiv o‘quv trayektoriyalarini shakllantirish modeli ishlab chiqish va uning samaradorligini aniqlash masalalari tadqiq etilgan. Zamonaviy raqamli ta’lim sharoitida talabalarning individual xususiyatlarini hisobga olgan holda o‘quv jarayonini tashkil etish muhim ahamiyat kasb etadi. Shu sababli tadqiqot data-driven pedagogy, learning analytics va adaptiv learning yondashuvlari asosida olib borildi. Tadqiqot doirasida diagnostika, analitika, personalizatsiya, tavsiya berish va teskari aloqa modullaridan tashkil topgan adaptiv model taklif etildi. Ushbu model orqali talabalar faoliyati haqidagi ma’lumotlar yig‘ilib, tahlil qilinadi va ular asosida individual o‘quv trayektoriyalari shakllantiriladi. Pedagogik eksperiment natijalari ishlab chiqilgan modelning samaradorligini tasdiqlab, tajriba guruhida nazorat guruhiga nisbatan bilim darajasi, faollik va o‘zlashtirish tezligida sezilarli ijobiy o‘zgarishlar kuzatilganini ko‘rsatdi. Olingan natijalar adaptiv o‘quv trayektoriyalariga asoslangan model ta’lim jarayonini individuallashtirish, optimallashtirish va samaradorligini oshirishda muhim vosita ekanligini ko‘rsatadi. Mazkur yondashuv raqamli pedagogika rivojida muhim ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.