BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARINING FONETIK KOMPETENSIYALARINI RIVOJLANTIRISHNING METODIK VA DIDAKTIK ASOSLARI - Kenjayeva, Zilola (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Mazkur maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida fonetik kompetensiyalarni rivojlantirishning pedagogik zarurati, mavjud muammolar va ularning metodik yechimlari tahlil qilingan. Tadqiqot doirasida ishlab chiqilgan innovatsion model va raqamli texnologiyalardan (CAPT, gamifikatsiya) foydalanish metodikasining samaradorligi statistik ma’lumotlar asosida yoritilgan. Mazkur tadqiqotda boshlang‘ich sinf o‘quvchilarining fonetik kompetensiyalarini shakllantirish jarayoni zamonaviy pedagogik yondashuvlar asosida kompleks tarzda o‘rganildi. Xususan, fonetik kompetensiyani rivojlantirishda innovatsion ta’lim texnologiyalari, raqamli resurslar hamda interaktiv metodlarning o‘rni alohida tahlil qilindi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, CAPT texnologiyasi va gamifikatsiya elementlaridan foydalanish o‘quvchilarning fonematik idrokini sezilarli darajada faollashtiradi, talaffuz aniqligini oshiradi hamda nutqiy faoliyatga bo‘lgan qiziqishini kuchaytiradi. Shuningdek, fonetik kompetensiyani rivojlantirishda integrativ yondashuvning samaradorligi tasdiqlandi. Ona tili darslarini musiqa, o‘qish va axborot texnologiyalari bilan bog‘lash orqali o‘quvchilarda nafaqat lingvistik, balki kommunikativ va kognitiv kompetensiyalar ham rivojlanishi aniqlandi. Tajriba-sinov ishlari natijalari fonetik mashg‘ulotlarni tizimli va maqsadli tashkil etish o‘quvchilarning savodxonlik darajasini oshirishga xizmat qilishini ko‘rsatdi.