AHOLINING REAL IMKONIYATLARINI YARATGAN HOLDA KAMBAG‘ALLIKNI QISQARTIRISH YO‘LLARINI TAKOMILLASHTIRISH - Saparov, Murod (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Ushbu maqolada kambag‘allikni qisqartirish bo‘yicha tegishli axborotlarni shakllantirish va natijasini baholab, munosib boshqaruv qarorlarini qabul masalalariga alohida e’tibor qaratilgan. Buning uchun barcha yo‘nalishlarda malakali mutaxassislarning bo‘lishi hamda ushbu mutaxassislar munosib rag‘batlantirilishi bo‘yicha taklif va tavsiyalar berilgan. Mazkur tadqiqotda kambag‘allikni qisqartirish jarayonida aholi real imkoniyatlarini aniqlash, ularni samarali bandlikka jalb etish hamda ijtimoiy-iqtisodiy qo‘llab-quvvatlash mexanizmlarini takomillashtirish masalalari tizimli tahlil qilingan. Shuningdek, kambag‘allik darajasini baholashda ko‘p o‘lchovli yondashuvni joriy etish, mahalla darajasida manzilli ish yuritish hamda “inson omili”ga asoslangan boshqaruv tizimini rivojlantirish zarurati asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari kambag‘allikni qisqartirishda innovatsion yondashuvlar, raqamli ma’lumotlar bazasi va malakali kadrlar salohiyatidan samarali foydalanish muhimligini ko‘rsatadi. Bundan tashqari, aholi daromadlarini oshirish, yangi ish o‘rinlarini yaratish hamda tadbirkorlikni rivojlantirish orqali kambag‘allik darajasini barqaror kamaytirish imkoniyatlari yoritilgan.