OLIY TA’LIMDA KREATIV YONDASHUV ASOSIDA MUSTAQIL TA’LIMNI TASHKIL ETISHNING PEDAGOGIK ASOSLARI - Tolipova, Ozoda (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Mazkur maqolada kreativ yondashuv asosida ta’lim jarayonini takomillashtirishning nazariy va amaliy jihatlari kompleks tarzda yoritilgan. Xususan, innovatsion pedagogik metodlar, zamonaviy axborot-kommunikatsiya texnologiyalari (AKT), interaktiv o‘qitish usullari, raqamli ta’lim resurslari hamda virtual o‘quv muhitlaridan samarali foydalanish masalalari tahlil qilingan. Muallif tomonidan kreativ yondashuvning mohiyati, uning talabalarda mustaqil fikrlash, muammoli vaziyatlarni hal etish, ijodiy tafakkurni rivojlantirishdagi o‘rni asoslab berilgan. Shuningdek, maqolada oliy ta’lim muassasalarida kreativ yondashuv asosida mustaqil ta’limni tashkil etishning dolzarbligi ochib berilib, mustaqil ta’limni samarali tashkil etish shakllari, usullari va vositalari tizimli ravishda ko‘rib chiqilgan. Jumladan, loyiha asosida o‘qitish, muammoli ta’lim, kollaborativ o‘qitish, aralash ta’lim kabi zamonaviy yondashuvlarning afzalliklari yoritilgan. Bundan tashqari, kredit-modul tizimi sharoitida mustaqil ta’lim ulushining ortib borishi talabalarning o‘z-o‘zini rivojlantirish, bilimlarni mustaqil egallash va ularni amaliyotda qo‘llash kompetensiyalarini shakllantirishga xizmat qilishi alohida ta’kidlangan. Maqolada mustaqil ta’limni tashkil etishda raqamli platformalar, masofaviy ta’lim texnologiyalari va elektron resurslarning ahamiyati asoslab berilib, ularning ta’lim sifati va samaradorligini oshirishdagi roli ochib berilgan. Natijada, kreativ yondashuv asosida tashkil etilgan ta’lim jarayoni talabalarning intellektual salohiyatini oshirish, innovatsion fikrlashini rivojlantirish hamda zamonaviy mehnat bozori talablariga mos raqobatbardosh mutaxassislarni tayyorlashda muhim omil ekanligi ilmiy jihatdan asoslangan.