QORAQALPOG‘ISTON RESPUBLIKASIDA TURIZM XIZMATLARINING O‘SISH SUR’ATLARIGA TA’SIR ETUVCHI INSTITUTSIONAL RIVOJLANISH OMILLARI - Mirzaev, Kulmamat; Tleumuratov, Bahadir (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Ushbu maqolada Respublikamizda, ayniqsa uning yetakchi hududlaridan biri hisoblangan Qoraqolpog‘iston Respublikasida turizm xizmatlarining o‘sish sur’atlariga ta’sir etuvchi institutsional rivojlanish omillariga alohida e’tibor qaratilgan. Qoraqalpog‘iston Respublikasida turizm xizmatlarini rivojlantirishning taraqqiyot tendensiyalari o‘rganish muhim vazifa sifatida qayd etilib, turizm xizmatlarining takomillashuvi mamlakatning iqtisodiy islohotlari, infratuzilma modernizatsiyasi, transportlogistika tizimining rivoji, xalqaro hamkorlikning kengayishi va raqamli texnologiyalarni joriy etish bilan bevosita bog‘liqlik jihatlari o‘rganilib, taklif va tavsiyalar berilgan. Maqolada Qoraqalpog‘iston Respublikasida turizm xizmatlari rivojlanishining institutsional asoslari chuqur tahlil qilinib, hududiy turizm salohiyatidan samarali foydalanish yo‘llari ilmiy asoslab berilgan. Shuningdek, turizm xizmatlari o‘sish sur’atlariga ta’sir etuvchi omillar tizimli yondashuv asosida guruhlashtirilib, ularning o‘zaro bog‘liqligi ochib berilgan. Tadqiqot natijalari hududda turizmni barqaror rivojlantirish, investitsion jozibadorlikni oshirish hamda ichki va tashqi turizm oqimini ko‘paytirish bo‘yicha amaliy ahamiyatga ega bo‘lgan taklif va tavsiyalarni shakllantirishga xizmat qiladi. Mazkur ish turizm iqtisodiyoti va hududiy rivojlanish masalalarini o‘rganishda muhim ilmiy manba sifatida xizmat qilishi mumkin.