OLIY TA’LIMDA USTOZLAR AVLODLARARO TAJRIBA UZLUKSIZLIGINI TA’MINLASHNING GERONTOPSIXOLOGIK MEXANIZMLARI - Asranbayeva, Munojatxon (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Mazkur maqolada oliy ta’lim tizimida professor-o‘qituvchilar va yosh mutaxassislar o‘rtasida shakllanadigan avlodlararo pedagogik tajriba uzluksizligining gerontopsixologik asoslari yoritiladi. Unda ustozlarning hayotiy va kasbiy tajribasi, pedagogik salohiyati hamda psixologik resurslarining yosh avlodning professional shakllanishi va ilmiy faoliyatga moslashuvida tutgan o‘rni tahlil qilinadi. Shuningdek, oliy ta’lim muassasalarida ustoz-shogird munosabatlari orqali bilim, ko‘nikma va ma’naviy qadriyatlarning uzatilish jarayoni, pedagogik kommunikatsiya, motivatsion qo‘llab-quvvatlash va psixologik moslashuv omillari gerontopsixologiya nuqtai nazaridan izohlanadi. Maqolada tajribali professor-o‘qituvchilarning kognitiv imkoniyatlari, emotsional barqarorligi va pedagogik madaniyati yosh pedagoglar faoliyatida muhim yo‘naltiruvchi omil sifatida talqin qilinadi. Shu bilan birga, zamonaviy oliy ta’lim muhitida innovatsion pedagogik yondashuvlar, mentorlik tizimi, shaxslararo hamkorlik va intergeneratsion muloqotning ahamiyati ochib beriladi. Gerontopsixologik yondashuv asosida ustozlarning pedagogik faoliyatida tajriba almashuvi, shogirdlarning kasbiy o‘sishini qo‘llab-quvvatlash, ilmiy muhitda hamkorlikni rivojlantirish hamda pedagogik uzluksizlikni ta’minlash mexanizmlari izohlanadi. Ushbu yondashuv oliy ta’lim tizimida pedagogik madaniyatni mustahkamlash, yosh mutaxassislarning kasbiy kompetensiyalarini shakllantirish va ustoz-shogird an’analarini rivojlantirishda muhim nazariy hamda amaliy ahamiyat kasb etadi.