“USUL AL-ASHARA” RISOLASIDAGI TAVBA USULINING “QUSH TILI” DOSTONIDA BADIIY TALQINI - Ametova , Ulbosin (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Mazkur maqolada XVIII asr Xorazm adabiy muhitining yirik vakili Rizoiy Payvandiyning “Qush tili” dostoni tasavvufiy-falsafiy jihatdan tahlil qilinadi. Asarda Najmiddin Kubro asos solgan kubraviylik tariqatining nazariy qarashlari, xususan “Usul al-ashara” risolasida bayon etilgan o‘n asosning badiiy talqini o‘rganiladi. Tadqiqotda dostonning “o‘n to‘sha” tizimi bilan “Usul al-ashara”dagi o‘n maqom o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik, shuningdek Qur’oni Karim oyatlari va hadislarning badiiy matndagi funksiyasi ochib beriladi.