INGLIZ–O‘ZBEK TILLARIDA ISTAK/XOHISH KATEGORIYASINING DISKURSIV FUNKSIYALARI - Sharipov, Feruzjon (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Ushbu maqolada istak/xohish kategoriyasining ingliz va o‘zbek tillarida namoyon bo‘lishi hamda uning diskursiv funksiyalari qiyosiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot semantik-pragmatik va kognitiv yondashuv asosida olib borilib, istakni ifodalovchi grammatik, leksik va modallik vositalari o‘rganiladi. Ingliz tilida “wish”, “would like”, “hope”, “desire” kabi birliklar ko‘pincha hipotetiklik, muloyimlik strategiyasi va emotiv baholash funksiyalarini bajaradi. O‘zbek tilida esa “xohlamoq”, “istamoq”, “orzu qilmoq”, “-gim keladi” konstruktsiyalari subyektivlik, ijtimoiy-madaniy kontekst va nutq etiketi bilan chambarchas bog‘liq holda qo‘llanadi. Zamonaviy adabiy asarlardan olingan misollar istakning diskursiv yuklamasi, kommunikativ niyatni ifodalashdagi roli hamda shaxsiy va ijtimoiy identitetni shakllantirishdagi ahamiyatini ochib beradi.