INGLIZ, RUS VA O‘ZBEK TILLARDA “KIYIM” KOMPONENTLI FRAZEOLOGIK BIRLIKLARNING TADQIQI - N.R. Arslonzoda, (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Mazkur maqolada “Kiyim” komponentli frazeologik birliklarning ingliz, rus va o‘zbek tillarida qiyosiy-chog‘ishtirma aspektda tadqiqiga e’tibor qaratildi. Frazeologik birliklarda kiyim anglatuvchi leksemalarning etimologiyasi muhokama qilindi. “Kiyim” komponentli frazeologik birliklarning lingvokulturologik xususiytlari namoyon etildi. Xususan, frazeologik birliklar tarkibidagi kiyim anglatuvchi komponentlarning milliy xususiyatlari va etimologiyasi bilan ifodalanishi tahlil qilinib, ingliz tilidagi frazeologiyasini golland, irland tillaridan kelib chiqqan hamda sof qatlam birliklari tashkil etsa, rus tili frazeologiyasi slavyan va Evropa tillari, o‘zbek tili frazeologiyasiga arab, fors va turkiy tillar ta’sir etganiligi ko‘rsatildi. “Kiyim” komponentli frazeologik birliklarning uchta tilda farqlanishi milliy urf-odatlar hamda yashash hududi kabi omillar ta’siri ostida voqelanishi e’tirof etiladi.