XIZMATLAR SOHASINI RIVOJLANTIRISHDA TRANZAKTSIYALAR BILAN ISHLASHNING AFZALLIKLARI - Nizomov , Murod (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Ushbu maqola ma'lumotlar bazalarida tranzaktsiyalar bilan ishlashning nazariy va amaliy jihatlarini har tomonlama o'rganadi. Unda tranzaktsiya tushunchasi, uning ma'lumotlar bazasi tizimlaridagi markaziy o'rni hamda ma'lumotlarning butunligi, ishonchliligi va izchilligini ta'minlashdagi ahamiyati muhokama qilinadi. Asosiy e'tibor tranzaktsiyalarning to'rt asosiy xususiyatini belgilaydigan ACID (Atomicity, Consistency, Isolation, Durability) tamoyillariga qaratilgan. Shuningdek, bir vaqtda ishlashni boshqarish mexanizmlari, jumladan, izolyatsiya darajalari va ularning samaradorlik hamda ma'lumotlar butunligiga ta'siri ko'rib chiqiladi. Maqolada xatoliklarni qayta ishlash va tiklash strategiyalari, ayniqsa, tizim nosozliklari sharoitida ma'lumotlar xavfsizligini ta'minlash usullari tahlil qilinadi. Nihoyat, taqsimlangan tranzaktsiyalar kabi kengaytirilgan kontseptsiyalar, ularning muammolari va echimlari ko'rib chiqiladi, shuningdek, tranzaktsiya samaradorligini oshirish va eng yaxshi amaliyotlar bo'yicha tavsiyalar beriladi.