TASHQI IQTISODIY FAOLIYATDA EKSPORT VA IMPORT AMALIYOTLARI - Misirov , Asliddin; Bahodirova , Madinabonu (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Ushbu maqola tashqi iqtisodiy faoliyat doirasida eksport va import amaliyotlarini tizimli tahlil qilgan bo‘lib, ularning milliy iqtisodiyotdagi o‘rni, amalga oshirilish tartibi va davlat tomonidan tartibga solish mexanizmlari hamda tashqi savdo samaradorligiga ta’sir etuvchi asosiy omillarni yoritadi. Maqolada eksport va import jarayonlarining iqtisodiy mazmuni, ularning milliy ishlab chiqarish salohiyati va raqobatbardoshlikka ta’siri, shuningdek, tashqi savdo balansini barqarorlashtirishga bo‘lgan roli ilmiy asosda tahlil qilingan. Maqolada O‘zbekistonning tashqi savdo siyosati va strategiyasini o‘rganish bilan birga, mamlakat eksport salohiyatini oshirish, import tarkibini diversifikatsiya qilish va logistika tizimini rivojlantirish bo‘yicha zamonaviy yondashuvlar ham taklif etilgan. Shu bilan birga, eksport-import kontraktlarining huquqiy-me’yoriy bazasi, xalqaro to‘lov tizimlari, bojxona protseduralari va sertifikatlash mexanizmlari amaliy jihatdan tahlil qilingan. Bu jihatlar tadqiqotning nafaqat nazariy, balki amaliy ahamiyatini ham oshiradi. Tadqiqot davomida mahalliy va xalqaro ilmiy adabiyotlar, O‘zbekiston Respublikasi normativ-huquqiy hujjatlari va statistik ma’lumotlar asosida kompleks yondashuv qo‘llanilgan. Bu esa maqolaga ilmiy ishonchlilik va metodologik asos beradi. Shuningdek, maqolada tashqi savdo risklarini boshqarish, eksportni qo‘llab-quvvatlash, logistika infratuzilmasini rivojlantirish va eksport-import jarayonlarini raqamlashtirish kabi tavsiyalar ilgari surilgan. Maqola O‘zbekistonning tashqi iqtisodiy faoliyatini chuqur tahlil qilish, eksport-import amaliyotlarini optimallashtirish va mamlakatning global savdo tizimiga faol integratsiyasini ta’minlashga qaratilgan ilmiy-amaliy ishlanma sifatida ahamiyatlidir. Tadqiqot natijalari davlat siyosatini shakllantirish, xususiy sektorning tashqi savdoga jalb qilinishini rag‘batlantirish va iqtisodiy barqarorlikni mustahkamlashga xizmat qiladi.