TALABALAR MOBILLIGI JARAYONIDA KADRLAR TAYYORLASH SIFATINI OSHIRISH MEXANIZMLARI - Xabibullayev , Alimardon (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Ushbu maqola zamonaviy oliy ta’lim tizimida talabalar mobilligi jarayonining kadrlar tayyorlash sifatiga ta’sirini tizimli tahlil qiladi. Tadqiqotda talabalarning xalqaro va milliy mobil dasturlarda ishtiroki orqali kasbiy va shaxsiy kompetensiyalarni oshirish mexanizmlari o‘rganiladi, shuningdek, pedagogik va institutsional yondashuvlar integratsiyasining samaradorligi tahlil qilinadi. Maqolada kadrlar tayyorlash jarayonida mobil dasturlarni joriy etishning strategik va operativ mexanizmlari, ularning sifatni oshirishga ta’siri, shuningdek, rivojlangan davlatlar tajribasiga asoslangan metodologik tavsiyalar taqdim etiladi. Shuningdek, tadqiqot natijalari talabalar mobilligini samarali tashkil etish kadrlar tayyorlash sifatini oshirishda uzluksiz monitoring, kompetensiyaga yo‘naltirilgan baholash tizimlari hamda pedagogik va institutsional mexanizmlarning muvofiqlashtirilgan boshqaruvini talab etishini ko‘rsatadi. Maqola xulosalari oliy ta’lim muassasalarida talabalar mobilligini strategik rivojlantirish, ta’lim dasturlarini xalqaro standartlarga moslashtirish hamda raqobatbardosh kadrlarni tayyorlash jarayonini takomillashtirishda amaliy ahamiyatga ega.