YANGI O‘ZBEK ADABIYOTI: MUNOSABAT VA TAHLILLAR TIZIMI - Qodirov, Abdulazizbek (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Ushbu maqolada yangi oʻzbek adabiyotining shakllanishi va rivojlanish jarayoni adabiy munosabatlar hamda tahliliy yondashuvlar tizimi asosida oʻrganiladi. Mustaqillik davri adabiyotida yuzaga kelgan estetik qarashlar, ijodiy yoʻnalishlar va badiiy tafakkurdagi yangilanishlar muallif–asar–oʻquvchi munosabatlari kontekstida tahlil qilinadi. Maqolada zamonaviy oʻzbek adabiyotida janrlar evolyutsiyasi, obrazlar tizimi va badiiy ifoda vositalarining oʻzgarishi masalalariga alohida eʼtibor qaratiladi. Shuningdek, adabiy tanqid va tahlil metodlarining bugungi adabiy jarayondagi oʻrni va ahamiyati ochib beriladi. Tadqiqotda tarixiy-adabiy, qiyosiy va strukturaviy tahlil usullaridan foydalaniladi. Mazkur maqola yangi oʻzbek adabiyotini ilmiy jihatdan tizimli oʻrganishga xizmat qiladi.