EKFRAZIS TARJIMASI: BADIIY TASVIRLARNI BIR TILDAN IKKINCHI TILGA O‘TKAZISH ( Nozim Hikmat she’ri misolida) - Ergasheva, Sug‘diyona (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Mazkur maqolada ekfrazis hodisasining tarjima jarayonidagi estetik va semantik funksiyasi tahlil qilinadi. Asosiy e’tibor “ekfrazis” – adabiy matnda boshqa san’at asarini so‘z orqali tasvirlash san’atining tarjimadagi ahamiyatiga qaratilgan. Murray Kriegerning “ekfrazis – bu so‘z san’atining tasviriy san’atga yaqinlashuvi” degan nazariy qarashlari asosida badiiy matnda vizual tasvirning lingvistik shakllanish jarayoni ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, maqolada ekfrazis tarjimasi – muallif yaratgan vizual tasvirning madaniy va semantik qatlamlarini yangi til tizimida saqlab qolish uchun zarur estetik vosita sifatida baholanadi. Tadqiqotning amaliy qismi sifatida Nozim Hikmatning “Veranın uykudan uyanışı” she’ri va uning Rofiq Saydullayev tomonidan o‘zbek tiliga qilingan tarjimasi batafsil tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari tarjimada ekfrazisning yo‘qolishi asarning badiiy ruhiga bevosita ta’sir ko‘rsatishi yoritiladi.