MEDIATILSHUNOSLIKDA “MEDIA VA MEDIAMATN” TUSHUNCHALARI TAVSIFI HAMDA ILMIY-NAZARIY YONDASHUV - Toshboyeva , Odinaxon (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Mazkur maqolada mediatilshunoslik fanida muhim o‘rin tutuvchi “media” va “mediamatn” tushunchalarining mazmun-mohiyati, ularning shakllanishi hamda ilmiy-nazariy yondashuvlari tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida media tushunchasining kommunikativ makondagi o‘rni, uning til bilan uzviy aloqasi hamda axborot uzatishdagi funksional xususiyatlari yoritib beriladi. Shuningdek, mediamatn fenomenining lingvistik, pragmatik va diskursiv jihatlari ko‘rib chiqilib, zamonaviy ommaviy axborot vositalari kontekstida uning strukturaviy va semantik xususiyatlari ochib beriladi. Maqolada yetakchi olimlarning nazariy qarashlari umumlashtirilib, mediatilshunoslik doirasida media va mediamatn tushunchalariga berilgan turli ta’riflar qiyosiy tahlil asosida o‘rganiladi. Tadqiqot natijalari mediatilshunoslik sohasida ilmiy izlanishlar olib borish hamda media matnlarni tahlil qilishda nazariy asos bo‘lib xizmat qiladi.