AMIRIY HAYOTI VA IJODIY FAOLIYATINING TURKIYADA O‘RGANILISHI - Abdurazzaqova , Dilzodaxon (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Mazkur maqolada Qo‘qon adabiy muhiti rahbari shoh va shoir Sayyid Muhammad Umarxon Amiriy hayoti va ijodining Turkiya Respublikasi olimlari tomonidan o‘rganilishi, chop ettirilgan maqolalari, ilmiy izlanishlari tadqiq etilgan. Turk olimlarining ilmiy ishlarida aks etgan fikrlarga munosabat bildirishga harakat qilingan. Tadqiqotda Amiriy shaxsiyati va adabiy merosiga oid turk olimlari tomonidan olib borilgan ilmiy izlanishlar, tadqiqot ishlari, monografiyalar va maqolalar tizimli ravishda ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, Amiriy ijodining Turkiyada o‘rganilish bosqichlari, asosiy yo‘nalishlari va metodologik yondashuvlari aniqlanadi. Maqolada turkiy adabiyotshunoslik doirasida Amiriy ijodiga bo‘lgan ilmiy qiziqishning shakllanishi, uning asarlarining nashr etilishi, tarjima qilinishi va tahlil qilinishi jarayoni yoritiladi. Amiriy ijodining badiiy-estetik xususiyatlari, g‘oyaviy mazmuni va mumtoz turkiy adabiyotdagi o‘rni turk adabiyotshunoslari qarashlari asosida baholanadi. Tadqiqot natijalari Amiriy merosining xalqaro miqyosda, xususan Turkiyada o‘rganilishi o‘zbek va turk adabiy aloqalarini mustahkamlashda muhim ilmiy ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi. Mazkur maqola mumtoz adabiyotshunoslik, qiyosiy adabiyotshunoslik hamda turkiy xalqlar adabiy merosini o‘rganish bilan shug‘ullanuvchi tadqiqotchilar uchun ilmiy manba bo‘lib xizmat qiladi.