OLIY TA’LIMDA INTERFAOL METODLAR YORDAMIDA FILOLOGLARDA TANQIDIY QAROR QABUL QILISH KO‘NIKMALARINI RIVOJLANTIRISH - Jo‘rayeva, Dilnoza (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Ushbu maqola oliy ta’lim muassasalarida filologiya sohasidagi talabalarda tanqidiy qaror qabul qilish ko‘nikmalarini shakllantirish va rivojlantirishning interfaol pedagogik yondashuvlari masalasini ilmiy-tahliliy nuqtai nazardan o‘rganadi. Tadqiqot jarayonida interfaol metodlar, xususan, muammoli vaziyatlarda muhokama, guruh ishlari, rol o‘yinlari va diskussiya metodlarining tanqidiy fikrlashni rivojlantirishdagi samaradorligi tahlil qilinadi. Ushbu maqolada oliy ta’limda, xususan filologiya yo‘nalishida talabalarda tanqidiy fikrlash va qaror qabul qilish ko‘nikmalarini rivojlantirish jarayonida interfaol pedagogik metodlarning o‘rni va samaradorligi tahlil qilinadi. Tadqiqotning dolzarbligi zamonaviy ta’lim jarayonida talabalar epistemologik mustaqilligi, analitik fikr yuritishi va muammoli vaziyatlarda oqilona qaror qabul qilish qobiliyatiga qo‘yilayotgan talablar bilan izohlanadi. Maqolada interfaol metodlar — muammoli vaziyatlar, guruh muhokamalari, rolli o‘yinlar, debat va problemali topshiriqlarning filologik ta’limdagi didaktik va metodologik afzalliklari yoritiladi. Olingan natijalar interfaol metodlar filologiya talabalarining matnni chuqur tahlil qilish, muqobil talqinlar yaratish, mantiqiy xulosa chiqarish va akademik pozitsiyani shakllantirish ko‘nikmalarini sezilarli darajada rivojlantirishini ko‘rsatdi. Tadqiqot xulosasiga ko‘ra, interfaol pedagogik yondashuvlar tanqidiy qaror qabul qilish kompetensiyalarini shakllantirishning samarali vositasi bo‘lib, ularni integratsiyalashgan holda qo‘llash filologik ta’lim sifatini oshirishga xizmat qiladi.