MANZUM ARBA’INLARDA XALQ OG‘ZAKI IJODI UNSURLARI - Muhammad Sobir, O‘tkirbek (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Maqolada manzum arba’inlarda xalq og‘zaki ijodi unsurlarining qo‘llanishi, ularning badiiy-estetik va ma’rifiy funksiyalari tahlil qilinadi. Xalq maqollari, matallar, ertak va qo‘shiqlardagi obrazlar orqali zamonaviy shoirlar hadis mazmunlarini o‘ziga xos badiiy talqinda ifodalaganliklari ko‘rsatilgan. Jumladan, Abdulla Oripov, G‘ayrat Majid, Mansur Jumayev, Nоdira Afoqova va Sirojiddin Sayyid ijodidagi manzum hadislar misolida xalq donoligi bilan islomiy g‘oyalar uyg‘unligi yoritilgan. Mualliflar xalq maqollaridan nafaqat estetik go‘zallik, balki falsafiy, axloqiy va ijtimoiy mazmunni boyitish vositasi sifatida foydalanganliklari ilmiy asosda tahlil qilinadi. Shuningdek, maqolada manzum arba’inlarda xalq og‘zaki ijodi unsurlarining diniy-ma’naviy qadriyatlar bilan mushtarakligi ochib beriladi.