MAHALLIY DAVLAT HOKIMIYATI ORGANLARIDA QAROR QABUL QILISH VA IJRO JARAYONINING INTEGRATSIYALASHGAN BAHOLASH YO‘NALISHLARI - Axmedov, Farxod (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Ushbu tadqiqotda mahalliy davlat hokimiyati organlari tomonidan qabul qilinadigan boshqaruv qarorlarining samaradorligini baholash va ularning amalda qanday ijro etilayotganini kompleks tarzda tahlil qilish masalasi o‘rganilgan. Qaror qabul qilish samaradorligi nafaqat qarorning tanlanish bosqichida, balki uning amalga oshirilish jarayonida ham to‘liq namoyon bo‘lishi ta’kidlanadi. Tadqiqotda qarorlarning bajarilishi, sifati, o‘z vaqtida bajarilishi, aholining fikri va resurslardan foydalanish darajasi kabi omillarni qamrab olgan “Ijro samaradorligi indeksi” (ISI) modeli ishlab chiqilgan. Ushbu model yordamida qarorlar qabul qilish va ijro jarayoni o‘zaro bog‘liq holda baholanadi, bu esa mahalliy hokimiyatlar faoliyatining natijadorligini oshirishga, boshqaruvning shaffofligi va samaradorligini ta’minlashga xizmat qiladi.