МАНСУР ЖУМАЕВ ИЖОДИДА ҲАДИСЛАРНИНГ ПОЭТИК ТАЛҚИНИ - Муҳаммад Собир, Ўткирбек (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Мақола арбаъиннамо асарлар яратишда ёш ижодкорларнинг имконият ва маҳоратларини баҳолашга қаратилган. Хусусан, шоир Мансур Жумаевнинг тўртликлари бадиий таҳлилга тортилган. Айтиш мумкинки, Мансур Жумаев ижодида ҳадисларнинг поэтик талқини диний эстетика ва маънавий аҳамиятни ўзида мужассам этган. Унинг шеърлари ҳадис мазмунларини янада таъсирчан шаклда ифода этиш орқали исломий ғояларни тарғиб қилади. Муаллиф тўртликлар орқали ахлоқий тамойилларни, жумладан, илм ва меҳнатга интилиш, нафсни тарбиялаш, адолат ва қардошлик муносабатларини таъсирли шаклда ёритади. Шунингдек, шеърларида Ватанга муҳаббат, садақа, дуо, илмнинг аҳамияти каби мавзулар ҳам талқин қилинган. Мансур Жумаев ҳадислар мазмунини қайта тиклаб, уларни замонавий адабиётга интеграция қилиш билан бирга ижтимоий ва ахлоқий савияни юксалтиришга хизмат қилади. У поэтик ифодада аллюзия, ташбеҳ, метафоралардан маҳорат билан фойдаланган. Муаллиф шеърларида инсоннинг шахсий ривожланиши, маънавий юксалиши ва ижтимоий муносабатлардаги масъулиятни ёритади. Шу билан бирга, ҳадислар асосида ижтимоий жиҳатдан аҳамиятли мавзуларни ёритишга қаратилган. М.Жумаевнинг ижоди диний ва адабий мерос ўртасидаги алоқани мустаҳкамлаб, ижтимоий онгни юксалтиришга йўналтирилган.