TURKIY XALQLAR JAMIYATIDA HARBIY TARBIYA KO‘RINISHLARI - Xudoyberdiyev, Vositjon (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Turkiy xalqlar tarixi – jangovorlik, jasorat va vatanga sadoqat kabi qadriyatlar bilan boy. Ular jamiyatida harbiy tayyorgarlik faqat harbiy mashg‘ulotlar yoki urush bilan bog‘liq bo‘lmagan, balki ko‘p asrlik madaniy, axloqiy va pedagogik an’analarning ajralmas qismi hisoblangan. Harbiy tarbiya keng ma’noda vatanni himoya qilish, milliy o‘zlikni anglash, iroda va fidoyilikni shakllantirishga qaratilgan tarbiyaviy jarayondir. Mazkur maqolada qadimgi va o‘rta asr turkiy xalqlarda harbiy tarbiyaning shakllanishi, uning tarkibiy qismlari, madaniy va pedagogik asoslari, shuningdek, bugungi kundagi dolzarbligi ilmiy manbalar va tarixiy dalillar asosida tahlil qilinadi.