BARQAROR PSIXOLOGIK MUHIT YARATISH ORQALI TA’LIM TIZIMI BOSHQARUV SAMARADORLIGINI OSHIRISH - Umarov, Toxirjon (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Ushbu maqolada ta’lim tizimi boshqaruvining samaradorligini oshirishda barqaror psixologik muhit yaratishning o‘rni ilmiy asosda tahlil qilinadi. Maqolada psixologik farovonlik, hissiy barqarorlik va ijobiy muloqot muhitining ta’lim muassasalarida boshqaruv faoliyatiga ko‘rsatadigan ta’siri empirik ma’lumotlar asosida yoritiladi. Tadqiqot jarayonida o‘qituvchilar, rahbarlar va psixologlarning fikrlari asosida psixologik omillar tahlil qilinib, ularning boshqaruv qarorlarini qabul qilish, jamoada ijtimoiy barqarorlikni saqlash, stressni kamaytirish va motivatsiyani oshirishdagi roli ochib beriladi. Tahlil natijasida boshqaruv samaradorligiga olib keluvchi asosiy psixologik omillar aniqlanadi va ularni amaliyotga tadbiq etish bo‘yicha takliflar ilgari suriladi. Mazkur tadqiqot natijalari maktablarda sog‘lom ijtimoiy-psixologik muhitni shakllantirish orqali ta’lim sifatini oshirish va rahbarlikda insoniy yondashuvni rivojlantirishda metodik asos bo‘lib xizmat qiladi.