NEMIS VA O‘ZBEK TILLARIDA SINTAKTIK-STILISTIK FIGURALARNING ANTROPOOTSENTRIK TAHLILI - Mamaziyayev, Oblaberdi (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Mazkur maqolada nemis va o‘zbek tillaridagi sintaktik-stilistik figuralar antropotsentrik yondashuv asosida qiyosiy tahlil qilinadi. Stilistik figura sifatida tilning sintaktik darajasida yuzaga keladigan parallellik, inversiya, takror, anafora, antiteza kabi vositalarning nafaqat grammatik strukturasi, balki ular orqali ifodalanadigan semantik, emotsional va pragmatik ma’nolari ham chuqur o‘rganilgan. Ushbu tahlilda lingvistik birliklarning inson tafakkuri, estetik qadriyatlari, madaniy stereotiplari va nutqiy faoliyatida tutgan o‘rni aniqlanib, stilistik vositalarning milliy-madaniy asoslanganligi namoyon etilgan. Tadqiqot nemis va o‘zbek matnlarida badiiy ifoda, uslubiy yondashuv va nutq strukturasi orqali shakllangan umumiyliklar bilan bir qatorda, har bir tilga xos bo‘lgan madaniy-diskursiv tafovutlarni ham ochib beradi. Shuningdek, maqolada stilistik figuralarning inson markazli (antropotsentrik) yondashuv doirasidagi ko‘rinishlari lingvomadaniy kontekstda tahlil qilinadi va ularning tilshunoslik, stilistika hamda kognitiv lingvistika sohalaridagi ahamiyati yoritiladi.