JAHON VA O‘ZBEKISTON TURIZM BOZORIDA TUROPERATORLIK FAOLIYATINING RIVOJLANISH TENDENSIYALARI - Mamadaliyev, Ulug‘bek (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Ushbu maqolada jahon va O‘zbekiston turizm bozorida turoperatorlik faoliyatining 2024–2025 yillardagi rivojlanish tendensiyalari, mavjud tizimli muammolar va istiqbolli yo‘nalishlar kompleks tahlil qilinadi. Tadqiqotda solishtirma tahlil, SWOT tahlil va statistik tahlil metodlari asosida turoperatorlik xizmatlarining asosiy ko‘rsatkichlari, raqamlashtirish darajasi, xizmatlar eksporti va marketing strategiyalari baholangan. Maqolada UNWTO, WTTC, O‘zbekiston Respublikasi Davlat statistika qo‘mitasi va Turizm qo‘mitasi ma’lumotlariga asoslangan real statistik ko‘rsatkichlar hamda 2024-yilgi global va milliy turizm dinamikasi yoritilgan. Xususan, “Anur Tour”, “Silk Road Destinations” va “Asia Travel” kabi O‘zbekistonda faoliyat yuritayotgan yetakchi turoperatorlar misolida xizmatlar sifati, eksport salohiyati, innovatsion texnologiyalardan foydalanish darajasi chuqur tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalariga asoslangan holda O‘zbekiston turoperatorlik tizimini raqamlashtirish, xizmatlar sifatini sertifikatlashtirish, xalqaro bozorga integratsiyalashuv va marketingni modernizatsiyalash borasida aniq ilmiy-amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.