GENDER TASVIRLARI INGLIZ VA O‘ZBEK ADABIYOTIDA: TARIXIY VA ILMIY TAHLIL - Rahmonova, Ra'nogul (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Ushbu maqolada ingliz va o‘zbek adabiyotida gender tasvirlarining tarixiy rivojlanishi va ilmiy tahlili o‘rganilgan. Adabiy asarlarda erkak va ayol obrazlarining shakllanishi, ularning ijtimoiy va madaniy omillar bilan bog‘liqligi tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida tarixiy taqqoslash, matnshunoslik tahlili va feministik nazariya asosida gender rollarining o‘zgarishi ko‘rib chiqilgan. Ingliz adabiyotida gender mavzulari Uyg‘onish davridan boshlab Viktoriya davri va zamonaviy postmodernistik adabiyotgacha bo‘lgan jarayonda o‘zgargan bo‘lsa, o‘zbek adabiyotida gender tasvirlari Sharqona an’analar, sovet mafkurasi va mustaqillik davri ta’sirida shakllangan. Maqolada adabiyot va jamiyat o‘rtasidagi o‘zaro aloqalar gender nuqtayi nazaridan tahlil qilinib, ikkala adabiyotning umumiy va o‘ziga xos jihatlari aniqlangan.