MUQIMIY IJODIGA YANGICHA YONDASHUVLAR - Namuna, Tursunova (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Muhammad Aminxo‘ja Muqimiyning ijodiy merosi sho‘ro tuzumi yillarida o‘zining xolis bahosini olmadi. To‘laqonli tadqiq etilmaganiga yarasha g‘oyaviy tahrir ham qilindi. Natijada asarlarining mohiyatiga mutlaqo teskari talqinlar maydonga keldi. Shoir she’riyatini xolis o‘rganish zarurati paydo bo’ldi. Mazkur maqolada shoir adabiy merosi mustaqillik mafkurasi va adabiyotshunoslikda qaror topgan yangicha me’zonlar asosida xolis, qayta baholandi. Narijada shoir ijodidagi matni qayta tiklangan asarlarning aksariyati diniy-ma’rifiy, falsafiy, ijtimoiy mavzuda ekanligi aniqlandi. Shoirning dunyoqarashi, ijtimoiy voqelikka munosabati, ijodkor sifatidagi qiyofasiga xolis baho berildi.