MAKTABGACHA TA'LIM TASHKILOTI PEDAGOGLARINING KASB MAHORATINI OSHIRISHDA INNOVATSIYON TEXNOLOGIYALARNI TAKOMILLASHTIRISH - Xaydarova, Irodaxon (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2024)
Innovatsion texnologiyalarning ta’limdagi ahamiyati ortib borayotgani ularni maktabgacha tarbiyachilarning malakasini oshirish dasturlariga samarali integratsiya qilish zarurligini ta’kidlamoqda. Ushbu maqola maktabgacha ta’lim muassasalari o‘qituvchilarining o‘qitish mahoratini oshirishda elektron ta’lim platformalari, o‘yinlashtirilgan o‘quv modullari, mobil ilovalar, virtual va to‘ldirilgan reallik vositalarining rolini o‘rganadi. So‘rovlar, suhbatlar va hujjatlar tahlilini o‘z ichiga olgan aralash usullardan foydalangan holda shahar, shahar atrofi va qishloq muassasalaridagi 150 nafar o‘qituvchidan ma’lumotlar to‘plandi. Natijalar shuni ko'rsatadiki, elektron ta'lim va mobil vositalar darsni rejalashtirish, sinfni boshqarish va kasbiy kompetentsiyani sezilarli darajada yaxshilagan bo'lsa-da, cheklangan raqamli savodxonlik, infratuzilmadagi bo'shliqlar va vaqt cheklovlari kabi muammolar to'liq qabul qilishga to'sqinlik qilmoqda. Tadqiqotlar shuni ko'rsatadiki, siyosatchilar, institutlar va texnologiya provayderlari ishtirokidagi hamkorlikdagi sa'y-harakatlar mintaqaviy tafovutlarni bartaraf etish va maktabgacha ta'limda innovatsion texnologiyalardan samarali foydalanishni rag'batlantirish uchun muhim ahamiyatga ega. Tavsiyalar qatoriga raqamli infratuzilmaga sarmoyani ko‘paytirish, maqsadli o‘qitish va barqaror professional o‘sishni ta’minlash uchun doimiy texnik yordam ko‘rsatish kiradi.