XIVA XONLIGIDA SHAHARLAR HAYOTI - Ganiyeva, Muborak (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2024)
Tadqiqot mavzusi Xiva xonligining oʻrta asrlardagi ijtimoiy-iqtisodiy hayoti, uning Oʻrta Osiyo va Oʻzbekiston davlatchiligi tarixidagi ahamiyati . Shaharlar hayoti, hunarmandchilik markazlari haqidagi ma’lumotlar Xiva xonligi tarixini, qo‘lyozmalarni chuqurroq o‘rganish zarurligini ko‘rsatadi. Tadqiqot muammosini ochib berishda tarixiy, ilmiy va tizimli usullardan samarali foydalanildi. Tadqiqotda Xiva xonligidagi shahar hayoti, ijtimoiy-iqtisodiy taraqqiyoti, yorug‘lik fanida mavjud bo‘lgan Xiva xonligining o‘ziga xos xususiyatlarini aks ettirgan holda xulosalar chiqariladi. 16-asr va 20-asr boshlarida mavjud boʻlgan Xiva xonligi Oʻzbekistonning davlatchilik va boshqaruv tarixida, iqtisodiy va madaniy hayotida oʻz oʻrniga ega.