EKSPORTNI RIVOJLANTIRISHNING IQTISODIY AHAMIYATI VA UNING MINTAQAVIY RIVOJLANISHGA TA’SIRI - Xolmurotov, Fozil (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2024)
Ushbu tadqiqot Xorazm viloyatiga alohida e'tibor qaratgan holda iqtisodiy o'sish va mintaqaviy barqarorlikni ta'minlashda eksport faoliyatining rolini o'rganadi. Ikkilamchi manbalardan olingan ma'lumotlardan foydalangan holda, tadqiqot eksport hajmi, bandlik darajasi va iqtisodiy diversifikatsiya o'rtasidagi bog'liqlikni o'rganadi. Natijalar shuni ko'rsatadiki, eksport salohiyatini oshirish daromad darajasini oshirish, ish o'rinlarini yaratish va innovatsiyalarni rag'batlantirish orqali mintaqaviy rivojlanishga sezilarli ta'sir ko'rsatishi mumkin. Bundan tashqari, eksportga asoslangan diversifikatsiya cheklangan iqtisodiy tarmoqlarga qaramlikni kamaytiradi, bozor o'zgarishlariga chidamlilikni oshiradi. Tadqiqot mintaqada eksport faoliyatining to‘liq salohiyatini ochish uchun mavjud to‘siqlarni, jumladan transport infratuzilmasi kamchiliklari va logistika muammolarini bartaraf etish bo‘yicha tavsiyalar bilan yakunlanadi.