O‘ZBEKISTONNING XALQARO PISA TESTIDAGI NATIJALARI VA UNDAN TA’LIM TIZIMI SAMARADORLIGINI RIVOJLANTIRISHDA FOYDALANISH MASALALARI - Jumanova, Shaxnozaxon; Odilova, Maxliyoxon (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2024)
Ushbu maqola O‘zbekistonning xalqaro PISA testidagi natijalarini o‘rganishga qaratilgan, unda yoritilgan muammolarni tahlil qiladi va yanada mustahkam va global miqyosda raqobatbardosh ta’lim tizmini yaratish uchun ko‘plab natijalardan foydalanish strategiyalarini taklif qiladi. O‘zbekiston bo‘yicha PISA ko‘rsatkichlari e’tibor talab qiladigan bir qancha muhim masalalarga oydinlik kiritadi. O‘zbekistonning PISA maydonidagi debyuti uning ta’lim natijalari va OECD mamlakatlari natijalari o‘rtasidagi sezilarli tafovutni ko‘rsatdi. Shuningdek O‘zbekiston 2022-yilda ilk bora PISA testida ishtirok etdi. Bu natijalardan foydalanib O‘zbekiston Ta’lim tizimidagi o‘zining kamchiliklarini o‘rganishi va boshqa yuqori natijalarni egallagan davlatlar tajribalaridan foydalanishi mumkin. Maqolani yozish davomida PISA testining OECD mamlakatlari o‘rtacha ko‘rsatkichlari va O‘zbekiston natijalari o‘zaro taqqoslangan. Bu orqali natijalar qismida jadvallar va grafiklar orqali batafsil tanishishingiz mumkin. Maqolaning so‘nggi qismida esa O‘zbekistoning ta’lim tizimi va yuqoridagi natijalardan foydalanib kelgusidagi PISA testlarida yaxshi natijalarga erishish uchun xulosalar berilgan.