TA’LIMDA RAQAMLI TEXNOLOGIYALARNING ROLI - Mulaydinov Farxod Muratovich; Abdullayev Axrorjon Axadjon o‘g‘li; Odilova Maxliyoxon Doniyorjon qizi (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2023)
Birlashgan Millatlar Tashkilotining 2030-yilgacha barqaror rivojlanish kun tartibining asosiy tarkibiy qismlaridan biri sifatli ta’limdir. U barcha uchun inklyuziv va teng sifatli ta’limni ta’minlashga qaratilgan. Raqamli texnologiyalar ushbu maqsadga erishish uchun muhim vosita sifatida paydo bo‘ldi. Ushbu texnologiyalar ta’lim tizimiga kuchli ta’sir ko‘rsatdi. Yaqinda bo‘lgan COVID-19 pandemiyasi ta’limda raqamli texnologiyalarni qo‘llashni yanada institutsionalizatsiya qildi. Raqamli texnologiyalar butun ta’lim tizimida paradigmani o‘zgartirmoqda. U nafaqat bilim yetkazib beruvchi, balki axborotning hammuallifi, maslahatchisi va baholovchisi hamdir. Ta’limdagi texnologik takomillashtirish o‘quvchilar hayotini osonlashtirmoqda. Hozirgi kunda o‘quvchilar qog‘oz va qalamdan foydalanish o‘rniga taqdimotlar va loyihalarni yaratish uchun turli xil dasturiy ta’minot va vositalardan foydalanadilar. Noutbuklar to‘plami bilan solishtirganda, iPad nisbatan yengil. Og‘ir kitobdan farqli o‘laroq, elektron kitobni o‘qish osonroq. Ushbu usullar tadqiqotga qiziqishni oshirishga yordam beradi. Ushbu maqola ta’limda raqamli texnologiyalarga bo‘lgan ehtiyoj haqida qisqacha ma’lumot beradi va ta’limdagi asosiy ilovalar hamda muammolarni muhokama qiladi.