BOLALAR TAFAKKURINI RIVOJLANTIRISHDA AYRIM DIDAKTIK OʻYINLARNING AHAMIYATI - Eraliyeva Zamira Rasuljonovna; Djoʻrayeva Dildoraxon Rahmonaliyevna (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2023)
Maqolada Oʻzbekiston Respublikasi Maktabgacha va maktab ta’limi huzuridagi maktabgacha ta’lim agentligining 2023-yil 28-avgustdagi 99-sonli buyrugʻining 2 yoʻnalishi ya’ni davlatimiz tomonidan berilgan metodik qoʻllanmalar didaktik va rivojlantiruvchi oʻyinlardan toʻgʻri va oqilona qoʻllay olishga qaratilgan. Didaktik oʻyinlar haqida ma’lumotlar, didaktik oʻyinlar orqali bolalarda topqirlik, hushyorlik, hozirjavoblik, diqqatini yigʻishga oʻz fikrini bildira olishga nutqining rivojlanishdagi ahamiyatlari haqida yoritilgan. Chunki oʻsib kelayotgan yosh avlod komil yetuk, mukammal shaxs boʻlib yetishida oʻyin faoliyatining oʻrni, maktabgacha yoshdagi bolalarga ularning yoshi va intilishiga qarab, faol va rivojlantiruvchi oʻyinlarni misol tariqasida keltirilgan. Adabiyotlar tahlilida K.D.Ushinskiy, Zoltan Dienes va Mariya Montessorilarning metodik ishlari haqida fikr bildirilgan. Ta’limiy, didaktik, umumrivojlantiruvchi oʻyinlardan namunalar keltirilgan va turli DMTTlarda oʻtkazilgandagi bolalardagi oʻzgarishlar haqida natijalar qismida diagrammalarda koʻrsatib berilgan.