TASODIFIY KIRISH PROTOKOLLARI ORQALI BOSHQARILADIGAN KOMPYUTER TARMOG‘INING MATEMATIK MODELI ORQALI TARMOQDAGI XATOLIKLAR HAQIDA OGOHLANTIRISH - Dexqonboyeva Moxira Qo‘chqorboy qizi; Inomxo‘jayev Azamatjon Akramxo‘ja o‘g‘li (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2023)
Bugungi kunda global kompyuter aloqa tarmoqlari, kosmik aloqa tarmoqlari, mobil telefoniya, simsiz aloqa tizimlari va boshqalar keng rivojlanmoqda. Kompyuter ma’lumotlarini uzatish tarmoqlaridan foydalanish ko‘lamining o‘zgarishi bilan bir qatorda ular yordamida uzatiladigan axborotning xarakteri ham o‘zgardi. Hozirgi vaqtda AHT orqali turli multimedia axborotlari katta hajmlarda uzatila boshlandi. Grafik tasvirlar, audio va video oqimlar kabi, ularning murakkabligi ma’lumotlar paketlarini uzatishdagi kechikishlar va yo‘qotishlarga nisbatan sezgirligidadir, bu ham yuqori sifatli aloqaga bo‘lgan ehtiyojning tobora ortib borishiga olib keladi.