RAQAMLI IQTISODIYOT SHAROITIDA KICHIK BIZNESNING MOLIYAVIY BOSHQARUV TIZIMINI TAKOMILLASHTIRISH - Tashxodjayev, Abdurasul (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Maqolada raqamli iqtisodiyotga o‘tish jarayonida O‘zbekistondagi kichik biznes subyektlarining moliyaviy boshqaruv tizimini zamonaviylashtirish muammolari nazariy hamda amaliy nuqtai nazardan o‘rganilgan. Tadqiqotda Statistika agentligi, Markaziy bank va Jahon banki ma’lumotlari asosida kichik tadbirkorlikning iqtisodiyotdagi o‘rni, raqamli moliyaviy xizmatlarning tarqalish darajasi va ushbu jarayonni cheklovchi omillar tahlil qilingan. Muallif raqamli moliyaviy boshqaruv tizimining tarkibiy modelini taklif etib, naqdsiz hisob-kitob, bulutli buxgalteriya, raqamli kreditlash hamda sun’iy intellektga asoslangan tahlil bloklarini yagona kontur sifatida ko‘rib chiqadi. Olingan natijalar kichik korxonalarda moliyaviy intizom va shaffoflikni oshirish, moliyaviy resurslarga kirishni yengillashtirish bo‘yicha aniq tavsiyalar ishlab chiqishga imkon berdi. Shuningdek, tadqiqot natijalari raqamli texnologiyalarni joriy etish darajasi korxonalarning moliyaviy barqarorligi, operatsion samaradorligi va raqobatbardoshligiga bevosita ta’sir ko‘rsatishini tasdiqladi. Tahlillar asosida kichik biznes subyektlarida raqamli moliyaviy boshqaruv tizimlarini rivojlantirishning ustuvor yo‘nalishlari, jumladan, moliyaviy savodxonlikni oshirish, axborot xavfsizligini kuchaytirish, elektron to‘lov infratuzilmasini takomillashtirish va davlat tomonidan qo‘llab-quvvatlash mexanizmlarini kengaytirish bo‘yicha takliflar ishlab chiqildi. Tadqiqotning ilmiy yangiligi raqamli iqtisodiyot sharoitida kichik biznesning moliyaviy boshqaruv tizimini kompleks modernizatsiya qilishga qaratilgan integratsiyalashgan yondashuvni asoslashda namoyon bo‘ladi. Amaliy ahamiyati esa ishlab chiqilgan tavsiyalar va modelning kichik tadbirkorlik subyektlari hamda iqtisodiy siyosat yurituvchi tashkilotlar faoliyatida qo‘llanish imkoniyati bilan izohlanadi.