OILA, MAHALLA VA TAʼLIM MUASSASASI HAMKORLIGIDA BARKAMOL SHAXS TARBIYASI - Ernazarov, Alisher; Abdullayeva, Mohira (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Mazkur maqolada barkamol shaxs tarbiyasida oila, mahalla va taʼlim muassasasi oʻrtasidagi hamkorlikning oʻrni va ahamiyati tahlil qilinadi. Barkamol shaxsni shakllantirishda milliy va umuminsoniy qadriyatlar, maʼnaviy-axloqiy tarbiya, ijtimoiy masʼuliyat hamda zamonaviy bilim va koʻnikmalarning uygʻunligi asosiy mezon sifatida koʻrsatiladi. Oiladagi tarbiya jarayoni mahallaning maʼnaviy muhiti va taʼlim muassasasining pedagogik faoliyati bilan uygʻunlashganda, yosh avlodda ijtimoiy faollik, maʼnaviy barqarorlik va milliy oʻzlikni anglash kuchayadi. Maqolada hamkorlikning nazariy asoslari, amaliy yoʻnalishlari va zamonaviy pedagogik texnologiyalardan samarali foydalanish imkoniyatlari yoritiladi. Shu bilan birga, mahalla va taʼlim muassasasi oʻrtasidagi ijtimoiy sheriklik modellari, ota-onalarning pedagogik madaniyatini oshirish yoʻllari hamda barkamol shaxs tarbiyasida innovatsion yondashuvlar taklif etiladi. Shuningdek, maqolada oila, mahalla va taʼlim muassasasi hamkorligini mustahkamlash orqali yosh avlodda sogʻlom turmush tarzi, axloqiy immunitet va ijtimoiy faollikni rivojlantirish masalalariga alohida eʼtibor qaratiladi. Ushbu hamkorlik tizimi nafaqat tarbiyaviy jarayonning uzluksizligini taʼminlaydi, balki yoshlarning jamiyatda mustaqil fikrlaydigan, tashabbuskor va masʼuliyatli shaxs sifatida shakllanishiga xizmat qiladi. Shuningdek, maqolada zamonaviy axborot muhitining taʼsirini hisobga olgan holda, tarbiya jarayonida raqamli texnologiyalar va media savodxonlikni rivojlantirish zarurligi ham asoslab beriladi. Bu esa barkamol shaxsni shakllantirishda anʼanaviy va innovatsion yondashuvlarning uygʻunligini taʼminlaydi.