REFLEKSIV YONDASHUV ASOSIDA PEDAGOGIKA YO‘NALISHI TALABALARIDA SUN’IY INTELLEKT VOSITALARI ORQALI INFERENSIYA KO‘NIKMALARINI RIVOJLANTIRISH TEXNOLOGIYASI - Uzoqboyev, Xojiakbar (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Mazkur maqolada zamonaviy ta’lim tizimida refleksiv yondashuvning didaktik imkoniyatlari asosida pedagogika yo‘nalishi talabalarida inferensiya (xulosa chiqarish, yashirin ma’nolarni anglash, mantiqiy bog‘lanishlarni aniqlash) ko‘nikmalarini sun’iy intellekt texnologiyalari orqali rivojlantirish masalalari kompleks tarzda tahlil qilinadi. Tadqiqotda refleksiv faoliyatning kognitiv-metakognitiv komponentlari, sun’iy intellekt tizimlarining adaptiv o‘qitish imkoniyatlari hamda talabalar fikrlash jarayonida yuzaga keladigan inferensial operatsiyalar o‘zaro integratsiyalashgan holda ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, ushbu tadqiqotda refleksiv yondashuv asosida tashkil etilgan ta’lim jarayonida talabalar nafaqat bilimlarni o‘zlashtiruvchi, balki ularni tahlil qiluvchi, qayta quruvchi va yangi bilimlar yaratishda faol ishtirok etuvchi subyekt sifatida shakllanishi alohida e’tiborga olinadi. Sun’iy intellekt vositalarining integratsiyasi esa ta’lim jarayonini individualizatsiya qilish, o‘quvchilarning kognitiv yuklamasini optimallashtirish hamda ularning fikrlash strategiyalarini chuqurlashtirish imkonini beradi. Shu bilan birga, inferensiya ko‘nikmalarining rivojlanishi talabalarda muammoli vaziyatlarni tahlil qilish, dalillarni solishtirish, alternativ yechimlarni ishlab chiqish va asoslangan qaror qabul qilish kompetensiyalarini shakllantiradi. Tadqiqot natijalari refleksiv va sun’iy intellektga asoslangan yondashuvning uyg‘unligi pedagogik ta’lim sifatini oshirishda istiqbolli model ekanligini ko‘rsatadi. Bu esa zamonaviy pedagog kadrlarni tayyorlashda raqamli didaktika va intellektual texnologiyalarning o‘rni ortib borayotganini tasdiqlaydi.