MATEMATIKA FANINI O‘QITISHDA RAQAMLI TEXNOLOGIYALARDAN FOYDALANISH ZARURATI VA IMKONIYATLARI - Normatov, Adxam; Tolipov, Rustam; Murodaliyeva, Elnuraxon (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Mazkur maqolada matematika fanini o‘qitish jarayonida raqamli texnologiyalardan foydalanishning zarurati, dolzarbligi va amaliy imkoniyatlari keng yoritilgan. Hozirgi globallashuv sharoitida ta’lim tizimining raqamlashtirilishi zamonaviy pedagogikaning eng muhim yo‘nalishlaridan biri bo‘lib, u o‘quv jarayonining samaradorligini oshirish, o‘quvchilarning bilim olishga bo‘lgan qiziqishini kuchaytirish hamda ularning mantiqiy va tahliliy fikrlash qobiliyatlarini rivojlantirishga xizmat qiladi. Maqolada matematika fanining o‘ziga xos xususiyatlari, ya’ni uning abstraktligi va murakkab tushunchalarga asoslanganligi sababli an’anaviy o‘qitish usullari har doim ham yetarli samara bermasligi asoslab berilgan. Shu bois interaktiv doskalar, maxsus matematik dasturlar (GeoGebra, Desmos, MathCAD va boshqalar), elektron darsliklar hamda onlayn ta’lim platformalari (Google Classroom, Moodle, Kahoot, Quizizz) kabi raqamli vositalarning ahamiyati alohida ta’kidlangan. Shuningdek, maqolada raqamli texnologiyalar yordamida dars jarayonini interaktiv tashkil etish, vizual va animatsion materiallardan foydalanish, bilimlarni tezkor baholash va mustaqil ta’limni rivojlantirish imkoniyatlari tahlil qilingan. Ushbu texnologiyalar o‘quvchilarning nafaqat bilim darajasini oshiradi, balki ularning ijodiy fikrlashi, muammolarni hal qilish ko‘nikmalari va axborot kompetensiyalarini ham rivojlantiradi. Maqolada shuningdek, ta’lim jarayonida raqamli texnologiyalarni joriy etish bilan bog‘liq ayrim muammolar — texnik bazaning yetishmasligi, internet tezligining pastligi hamda o‘qituvchilarning raqamli savodxonligi darajasi yetarli emasligi kabi omillar ham tahlil qilingan. Ushbu muammolarni bartaraf etish uchun malaka oshirish tizimini takomillashtirish va texnik infratuzilmani rivojlantirish zarurligi asoslab berilgan. Raqamli texnologiyalarni matematika ta’limiga keng joriy etish ta’lim sifatini oshirish, o‘quvchilarning bilimlarni chuqur o‘zlashtirishi va zamonaviy kompetensiyalarni shakllantirishda muhim omil ekanligi ta’kidlanadi.