REKLAMANING LEKSIK XUSUSIYATLARI (O‘ZBEK-INGLIZ TILLARI MISOLIDA) - Tursunov, Ulug‘bek (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Til va reklama integratsiyasiga doir izlanishlar juda chuqur ilmiy tadqiqotni talab qiladi. O‘zbek va ingliz tillari reklama matn kontentlarining leksik tahlili shuni ko‘rsatadiki, ushbu tillarning reklama namunalirida juda ko‘plab o‘xshashlik va farqlar mavjud. Ushbu maqola o‘rganilayotgan tillarning leksik qatlamalari hisoblangan neologizmlar, omofonlar, qisqa bo‘g‘inli so‘zlar, kishilik olmoshlari, sifatlar va sifat darajalarini o‘rganadi. Bu tahlillar o‘zbek va ingliz tillarida reklama matnlarining leksik xususiyatlarini kengroq tushunishga yordam beradi. Tadqiqot natijalari kelajakda tilshunoslar va reklama mutaxassislari uchun samarali vosita bo‘lib xizmat qiladi. Mazkur tadqiqot reklama tilining leksik xususiyatlarini o‘zbek va ingliz tillari misolida qiyosiy tahlil qilishga bag‘ishlangan bo‘lib, unda reklama matnlarida faol qo‘llaniladigan asosiy leksik birliklar neologizmlar, omofonlar, qisqa bo‘g‘inli so‘zlar, kishilik olmoshlari hamda sifat va ularning darajalari lingvistik jihatdan tahlil etilgan. Tadqiqot davomida reklama tilining nafaqat lingvistik, balki pragmatik va psixologik ta’sir mexanizmlari ham yoritilgan. Shuningdek, o‘zbek va ingliz reklama matnlarida uchraydigan o‘xshash va farqli jihatlar aniqlanib, har ikki tilda reklama tilining milliy-madaniy xususiyatlari ochib berilgan. Tadqiqot natijalari reklama lingvistikasi sohasida nazariy bilimlarni boyitishga, shuningdek, reklama matnlarini yaratish va tahlil qilish jarayonida amaliy ahamiyat kasb etishga xizmat qiladi.