FRAZEOLOGIK BIRLIKLAR: SEMANTIK, STRUKTURAVIY VA FUNKSIONAL XUSUSIYATLAR - Jamoliddinova, Dilnoza; Mashrabjonova, Shahrizoda (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Mazkur maqolada frazeologik birliklarning semantik, strukturaviy va funksional xususiyatlari kompleks yondashuv asosida tahlil qilinadi. Tadqiqotda frazeologiyaning tilshunoslikdagi o‘rni, uning nazariy asoslari hamda turli lingvistik maktablar doirasida shakllanish va rivojlanish bosqichlari yoritiladi. Xususan, sovet-rus, Yevropa va ingliz tilshunoslik an’analarida frazeologik birliklarning tasnifi, idiomatiklik darajasi, kontekstual barqarorligi va nutq jarayonidagi qo‘llanish xususiyatlari qiyosiy jihatdan o‘rganiladi. Shuningdek, maqolada frazeologik birliklarning semantik yaxlitligi, komponentlararo munosabatlari hamda ularning metaforik va metonimik asoslari tahlil qilinadi. Strukturaviy jihatdan frazeologizmlarning turg‘unligi, sintaktik moslashuv darajasi va transformatsion imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Funksional nuqtayi nazardan esa ularning kommunikativ jarayondagi ekspressivlikni oshirish, baholovchi munosabatni ifodalash va milliy-madaniy axborotni uzatishdagi roli ochib beriladi. Tadqiqot davomida zamonaviy lingvistikaning korpus, kognitiv va pragmatik yondashuvlari elementlaridan foydalanilib, frazeologik birliklarning real nutqdagi ishlatilish holatlari ham e’tiborga olinadi. Olingan natijalar frazeologiyaning nafaqat an’anaviy tilshunoslik, balki zamonaviy raqamli kommunikatsiya va madaniyatlararo muloqot jarayonlarida ham muhim ahamiyat kasb etayotganini ko‘rsatadi.