KLASTER ASOSIDA ISHLAB CHIQARISHNI BOSHQARISH: XORIJIY TAJRIBA VA O‘ZBEKISTON UCHUN IMPLEMENTATSIYA MODELI - Zaxidov , G‘afurjon (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Maqolada klaster asosida ishlab chiqarishni boshqarishning xorijiy tajribasi tahlil qilinib, O‘zbekiston sharoitida uni joriy etish (implementatsiya)ning amaliy modeli taklif etildi. Tahlil natijasida klaster samaradorligi korxonalarning hududiy jamlanishi bilan emas, balki qiymat zanjirini muvofiqlashtiruvchi boshqaruv tuzilmasi, umumiy hamkorlik loyihalari portfeli, KPI asosida raqamli monitoring va rag‘bat mexanizmlari uyg‘un ishlashi bilan shakllanishi asoslandi. Maqolada implementatsiya uchun 3 bosqichli yo‘l xaritasi (0–6 oy; 6–18 oy; 18–36 oy) hamda amaliy boshqaruv instrumentlari tavsiya etildi. Taklif etilgan yondashuv klasterni “tashkiliy shakl” emas, ishlab chiqarish jarayonlarini rejalashtirish, sifat va logistikani boshqarish, qarorlarni dalilga asoslangan tarzda qabul qilishni ta’minlaydigan operasion boshqaruv platformasi sifatida samarali joriy etishga xizmat qiladi.